Coretan si gadis kecil dengan dunia besarnya .



Thursday, 15 December 2011

dear blog [;

dear god,
thank you for my life , I don't tell You enough but 
I am also thankful for everything 
I am blessed (:


Saturday, 10 December 2011

update :]

asalamualaikum and hello wello to you babe ;] . lama da ta update kau ni blog , hee ,sorry to u my dear blog , agak busy , hee , btw , how are you ? sehat ? da mkn ? da minum ? lau da ddk deam situ dan bca coretan ak . heeheh :p , 

today : 10/12/2011 , tarikh y sedih bagi ak , sad :[ , my boyfie suda jalan tadi pi kk . hurrmm , but it's oke ba , "for our future" kata nya , waa ,
tpi tdi xdpt jumpa dgn dea , urmm , sad . 
imisshimsobadly , arghhh . harap perjalananya yang panjang itu akan selamat dan baik2 sja :]
 
okla , i'm off , xtau mau ckap apa suda , hee . 
 

Sunday, 21 August 2011

coklat . yummy !


Welcome!

Sebut sahaja pasal coklat, sudah ramai yang beranggapan ia adalah gizi yang tidak sihat dan menggemukkan.Tanpa anda sedari, fakta itu tidak benar sama sekali. Sebenarnya, coklat juga mempunyai khasiat dan kebaikannya yang tersendiri. Malah, dalam menu diet, ia turut di sarankan sebagai salah satu makanan yang baik. Sebelum ini, kita mendengar banyak fakta tentang coklat yang berbaur negatif. Oleh itu, marilah kita ubah persepsi tentang coklat. 



Antara perkara karut yang paling umum ialah coklat menyebabkan jerawat, terutamanya di kalangan remaja. Ini sama sekali tidak benar. Maklumat sekian lama jelas membuktikan bahawa coklat tidak menyebabkan jerawat. Sebaliknya, amalan pemakanan yang kurang baik, punca utama jerawat, tetapi kita lebih mudah menyalahkan coklat. Perubahan hormon ketika baligh, ditambah pengambilan makanan kurang zink dan banyak iodin, punca utama mengapa jerawat tumbuh. Jerawat biasanya tumbuh apabila seseorang mencapai usia remaja. Pertambahan hormon menyebabkan kelenjar mengeluarkan sebum, yang mengalir ke permukaan kulit secara semulajadi. Jika pengaliranya tersekat, sebum terkumpul lalu membentuk jerawat. Ensiklopedia Dermatologi menjelaskan dengan tepat bahawa pemakanan tiada kena mengena dalam pengurusan jerawat
Coklat tidak menggemukkan. Isu sebenarnya, apabila kita makan berlebihan. Perangkaan terbaru dari seluruh dunia menunjukkan, bilangan orang gemuk kian ramai. Makan sederhana termasuk coklat, diiringi senaman kardiovaskular, adalah rahsia mengekalkan berat badan sihat. Yang penting, tahap kecergasan, bukan hanya kehilangan berat badan. Doktor dan pakar pemakanan, orang terbaik yang boleh menasihati mengenai pengurusan berat badan. Bagaimanapun, petua termudah ialah makan secara sederhana. Sebenarnya, tiada sesuatu makanan tertentu yang boleh menggemukka. Lazimnya, yang menentukan berat badan seseorang ialah jumlah makanan yang dimakan. 

Penghidap diabetes boleh makan coklat. Dalam tempoh 20 tahun yang lalu, pelbagai perubahan besar dalam nasihat pemakanan diberiakan kepada penghidap diabetes. Persatuan Diabetes Britain, Persatuan Dietitik Amerika Dan Persatuan Diabetes Malaysia kini mengakui bahawa pengambilan gula, atau makanan bergula, dalam jumlah terhad sebagai sebahagian diet tinggi serat dan rendah lemak boleh diterima.Justeru, penghidap diabetis boleh menikmati coklat, tetapi secara sederhana, mengikut nasiahat pakar pemakanan. 
Coklat tidak sebabkan sakit jantung. Dalam kes sakit jantung, coklat juga yang dipersalahkan. Punca utama peningkatan kes sakit jantung di Malaysia ialah gaya hidup kurang sihat dan kurang cergas. Merokok, kurang bersenam, pemakanan tidak seimbang dan berlemak tepu adalah penyebab sebenarnya. Sebaliknya coklat mengandungi antioksidan, dikenali sebagai fenol, yang mungkin mampu mengurangkan tahap kepadatan lipoprotein (kolesterol LDL). Hasil kajian terkini menunjukkan bahawa asid stearik pada mentega koko atau lemak dalam coklat tidak memberi kesan kepada klesterol darah







kebaikan ::

Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang. Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari. Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi. 
Coklat adalah bebas daripada kolesteol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah. Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan. 

so , coklat is the good food . jangan musuhi coklat but love it :)

Saturday, 13 August 2011

he makes me cry again and again !

 all the words that he say make me touched . SUMPAH ! ak hanya sayang dea !

Friday, 12 August 2011

is your BESTFRIEND is really really mean your bestfriend ??





assalamualaikum . hey , hello to you :) .

RAKAN ? KAWAN ? BESTFRIEND ? IS SHE/HE  REALLY REALLY YOUR GOOD BESTFRIEND ? OR FRIEND WHO JUST WANT TO TAKE ADVANTAGE OF YOU !! BEWARW YOU MAY GET THE WRONG ONE !



Persahabatan atau pertemanan adalah istilah yang menggambarkan perilaku kerja sama dan saling mendukung antara dua atau lebih entitas sosial. Artikel ini memusatkan perhatian pada pemahaman yang khas dalam hubungan antar pribadi. Dalam pengertian ini, istilah "persahabatan" menggambarkan suatu hubungan yang melibatkan pengetahuanpenghargaan dan afeksi. Sahabat akan menyambut kehadiran sesamanya dan menunjukkan kesetiaan satu sama lain, seringkali hingga pada altruisme.selera mereka biasanya serupa dan mungkin saling bertemu, dan mereka menikmati kegiatan-kegiatan yang mereka sukai. Mereka juga akan terlibat dalam perilaku yang saling menolong, seperti tukar-menukar nasihat dan saling menolong dalam kesulitan. Sahabat adalah orang yang memperlihatkan perilaku yang berbalasan dan reflektif. Namun bagi banyak orang, persahabatan seringkali tidak lebih daripada kepercayaan bahwa seseorang atau sesuatu tidak akan merugikan atau menyakiti mereka.
Nilai yang terdapat dalam persahabatan seringkali apa yang dihasilkan ketika seorang sahabat memperlihatkan secara konsisten:
Seringkali ada anggapan bahwa sahabat sejati sanggup mengungkapkan perasaan-perasaan yang terdalam, yang mungkin tidak dapat diungkapkan, kecuali dalam keadaan-keadaan yang sangat sulit, ketika mereka datang untuk menolong. Dibandingkan dengan hubungan pribadi, persahabatan dianggap lebih dekat daripada sekadar kenalan, meskipun dalam persahabatan atau hubungan antar kenalan terdapat tingkat keintiman yang berbeda-beda. Bagi banyak orang, persahabatan dan hubungan antar kenalan terdapat dalam kontinum yang sama.
Disiplin-disiplin utama yang mempelajari persahabatan adalah sosiologiantropologi dan zoologi. Berbagai teori tentang persahabatan telah dikemukakan, di antaranya adalah psikologi sosialteori pertukaran sosialteori keadilandialektika relasional, dan tingkat keakraban. LihatHubungan antar-pribadi


RAKAN/KAWAN/FRIEND , will NEVER LUPAKAN SAHABATNYA . MAHUPUN TINGGALKAN SAHABATNYA . KAWAN YANG BAIK AKAN SENTIASA INGAT AKAN SAHABATNYA WALAU DI MANA PUN MEREKA BERADA ,SAMA ADA MEREKA BERDEKAT MAHUPUN  JAUH ! 


LISTEN ! 
 KAWAN BAIK TIDAK AKAN  MEMILIH KAWAN  DENGAN PARAS RUPA ATAUPUN HARTA !




p/s : is you a good friend for your friends ? is yor friends is a really really good friends ? think about it . 






----------------------------------------bestfriend will never end-----------------------------------------------------------
  

Friday, 29 July 2011

makan makan lagi :))

asalamuallaikum my bloger :) , hee , pa khbr ? ada baik ka , hehe , sya mo ceta2 ne , ne ari kenduri lol~
suka oo situasi ini , HAHA ! dpat mkn2 lek bnyk2 ,tgh ari  ni ru org m'baca . waa ~ x sbr sda ni mo mkan makan ! mo mkan ni bnyak2 ty lusa posa sda , naa , bln belapar , hahah ! stelah penat membantu-bntu orng dpur . ru a sya dpat on9 ni , ni pon on9 curi2 lo d tw ni kompom d teriak , hee , ba baek la ,  sya mo chaw cincau luk , mo pi susun buah2 y mo d bca , haa , salam ^ ^.



p/s :: SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN :))

Wednesday, 27 July 2011

makin BESAR :))

  asalamualaikum :)) , hee , alhamdullilah genap sda 27 blan 7 , thats tarikh ari lahir sya ,  n now im sixteen sda . !! , wow ! begitu cepat msa berlalu , HAHA , rsa mcm ru smlm ak di lahirkan . hee , mcam ru smlm ak main2 gan kwn2 q d hlaman umah , HAHA !
     

     mkin ari mkin tua umur oo . :))

Saturday, 23 July 2011

attention !

PLEASE DO NOT DISTURB US !
  ( tati camellia , nurul khazarina , emylia , yusmarliliyana )




trust me , u will die if u touch one of us .

Saturday, 16 July 2011

ari bersejarah !

hati manyak senang oo . abes jalan2 sama orang y tersayang :] .

Friday, 15 July 2011

perfect two :}

lyrics:
[Verse 1:]
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

[B-Sec:]
Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me for me
And I'm the one for you for you
You take the both of us of us
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

[Verse 2:]
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages

You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together
Find More lyrics at www.sweetslyrics.com

[B-Sec:]
Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me for me
And I'm the one for you for you
You take the both of us of us And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

[Bridge:]
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya

I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle

[B-Sec 1/2:]
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me for me
And I'm the one for you for you
You take the both of us of us
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

Saturday, 2 July 2011

1 malaysia 1 sukan ! :)

asalamuaalaikum . hee , mo ceta sal tdi ne . tentang 1 MALAYSIA 1 SUKAN  y baru di lancar kan tadi pagi pada jam 7.00 a.m d seluruh MALAYSIA , haha ~ hari ini dalam sejarah oo ! memg la cii najib la juak , haha , semenjak dea jdi PM pelik2 sak diadakan ny , haha ~ . lucu eh tdi , haha , larian 1 MALAYSIA 1 SUKAN bertujuan untuk m'gurangkan obesiti di kalangan pelajar . haha ! engat 1 kali sak gto trus trun la to sda bdn , haha . najib" ada" sak diadakan ny , but im proud cos dea wat aktiviti ne bkn just tuk m'gurangkan obesiti but dpt memupuk nilai" yang baek , weawakakka  {merepek sda } .  ngee ~ lari topik sda ak ni . lain mo d ceta , lain jga ak cita ni , haha -

tdi jam 6 bgun sda ak ni , haha , semngat sda ni mo pi sch (semngat larian kn ) haha . jam 6.30 gerak sda , jam 7 senam aerobik , haha , lucu eh , some student tak ikut pon drg tripping oo (kita org la 2)
 haha . pas2 ru mula larian , haha , kita org jln sak oo . haha , round2 sch sak but 2x aa , penat juak a wlupon bejln sak , haha . then abes larian cemua b'kumpul di dewan TUN AHMAD SHAH , di bagi air free (mineral sak) hahha . then trun pi pdang tgok org maen futsal , bola sepak n bola baling . hue - boring gilak oo ~ abis sak trus balek , haa , jam 10 balek da , :) mama amek . oke , abis ceta sda . haha .

- END - ~.~

Saturday, 25 June 2011

so hepi - :)

25 / 6 / 2011 - jalan2 wuf my syung :) hee  , love la kaw yunk . hahaha , ad2 sak ceta2 ny y mrepek . haha . 

btw , mish sma ne org wa cii mohd fadil bin mardin :)

Thursday, 23 June 2011

...

harap sangat2 , you will get better soon my dear :] , i'm soo woried about you syunk :[ ,
 cepat2 sembuh ya syang , i want to meet you this sturday , i really really fucking miss you syang :[[

Saturday, 11 June 2011

SCHOOL DAY !!!!!!!!

OMG !  tmorow:: sch sda ! arghh ! mlas ny ! ai ya ! mlas mo bka buku .aik . mlas mo bgun awl ! mlas mo iron bju ! mlas mo wat keja uma ! aiya !

but i have 2 ! for my msa depan ! hue ¬

rely lop

bruno mars !!!!!!! arggh ! he makes me crazy wif all song tht he sing ! : x
when MJ was die ,  god gave us BRUNO MARS !

omg !

love it !



stylo :]







p/s : i swear i will hug him n never ever let it go ! HAHAH !

Wednesday, 8 June 2011

cute . cute n cute ^^

can't sleep ! aiya ! sda la buhsan gila , hue , so i decided mo share2 ckit . haha .

look , i found the biggest baby lol . HAHA ! x toe ap y mama papa dea bgi mkn ni ..



nie plak baby kecil , just like tapak tngan . woow . amzing isn't ?



hahah ! poor this baby .



cute one . ad sda gigi ny . :D







.........................................................................................................................

Tuesday, 7 June 2011

yummy~


 chees cake . wow ! yummy . haha . sedap oo . trus batal niat mo diet ! HAHA ,


sooo sedap :]


 




Monday, 6 June 2011

makin hari makin endut =.="


makan makan makan MAKAN MAKAN MAKAN makan makan makan !
naa ~ etoe sedja keja q . ap tea gemuk . HAHA !
hue~ x berenti mo mkn sedja oo .

jeans q pon tea muat sda oo . haha . gemuk sda c QDEW ..

so SKUNK . SDA BTEKAD ne mo DIET .
can't EAt my fav CHOCOLATE:( , rice ,bnda2 lemak ni,ice cream . OMG ! 

mudhan2 ak bole kawal e2 nafsu makan ak . hah ¬ amin !

Friday, 3 June 2011

my lovely one :]

to me u are my eveything :]

MINE:)

  MOHD FADIL BIN MARDIN name y di beri kepada nya ole kedua org tua ny , :)
20,1,1994 tarikh hari  lahir ny ,. hee , cam biodata plak , REALY REALY FALL IN LOVE with this boy , haha ,  he can make me smile,cry,laugh,angry,woried , n lalala ~




p/s::syang kamu :)

Wednesday, 1 June 2011

jln2 sma buddy

pada jam 12.30 , hari srabu bertarikh 1hb 5 ,2011 . hari yang bahagia for me , my frends and my lovely one :)
enjoy tht tyme , wif my frends , ichik , memek , n camelia :)
haa , soo hepy dpt jmpa drg .. haha ,
can't forget ba tht moment ,, haha ,
ada sak ceta kmi org ,
smpe skit oo prut ktwa2 gra2drg , haha ...
....

after meet2 sma Q-mithchik ,
ak meet2 lagi sma anak ny pacik mardin (mohd fadil)
kmi g nguk wyang , PIRATES 4 . 
hee. hepy lol dpt jmp dea :)





-end-

Monday, 30 May 2011

Q-mithchik ! eto kmi .

Q-mithchik.
4 bersahabat forever :)


we love each other , care each other ,
we spend times togther , we laugh together ,we cry togther .
we always tgther .

intro ..

this is TATY CAMELIA

she sumandak ba.. haha.
kmi pangil dea thia :)
she so cute n so pretty ,

 
and she is a model :)


..

 
her name is NURUL KHAZARINA ,
but kita org pngil dea ichik :)
org ny cntek , puti . n sll wat kita org ktwa gn lwak ny .
haha , org ny nisgt periang . open minded k . ^.^

...

  this one is EMYLIA MALAYA ! we coll memek . heee ,
rupa dea memg mtang tpi prngai dea , hah ~
sempoi gila la..
......

 ours :)

ichik . memek . n me .



 taty n ichik .



ichik n memek :)



us again :]


.......................................................................................



Saturday, 28 May 2011

HAHA !

hahahhhahahHHHHAAAAAAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHHAHAHHHAHHahahhahahahahhahhahahhahahh
 laugh . laugh and laugh !! more MORE and MORE !!!!

;(

forget u! forget u !foRGET U !fORGET U!FORGET U !!FORget u!FOrget u!Forget u !forget u!forget u !!

smile :)

 5.45 , sabtu :: so sad , when sya dgr dri org laen y DEA g nguk mvie wif GIRL !
soooooooooo saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaad ! tea tw mw ckak ap laek . e2 penipu !
esh ...!
"bkn kmi nguk wyng but kmi y wat wyng "
ap o mksud ny e2 !
kecewa o gn prngai ko !

i swear i will nver frgv u !!!!!