Coretan si gadis kecil dengan dunia besarnya .



Monday, 30 July 2012

Dunia.



Tersenyumlah wahai hati yang bersedih . Jangan kau sia kan hari mu dengan cerita sedihmu.
Saat kita menempuh onak duri dunia, derita sekali sekala mencuit hati,
Hati remuk menangis tidak henti, kesedihan terus menerus bersemadi di dasar hati.

Ketika itu, sabar pun sudah tak dikenali lagi.
Dalam terharu, air mata tertumpah juga.

Wahai hamba illahi,
Begitulah kehidupan di dunia, penuh dengan teka teki dan tanda tanya.
Adakalanya kita tersangat gembira, adakalanya kita tersangat kecewa.

Namun, janganlah kau risau manusia ,
Allah itu tuhan kita,
Tuhan yang maha luas kasih sayangNya.
Percayalah , Allah tidak akan menduka hambaNya kecuali utk melihat hambaNya
Tersenyum diasana, tertawa di sana, berbahagia disana , insyallah di syurga.
yang mengalir dibawahnya , sungai-sungai yang mendamaikan jiwa.

Wahai hamba Allah,
Jangan bersedih kerana kesedihan itu telah kamu lalui kemarin,
dan ia sama sekali tidak memberi manfaat pada hari keesokan nya,

Kesedihan demi kesedihan,
bakal membuat anda terperuk dalam keputusasaan dan dunia yang luas akan terasa sempit.
Padahal, dunia inilah kesempatan kita untuk dekatkan diri kepada Allah s.w.t untuk kita raih syurgaNya yang tersangat indah.

Janganlah kau bersedih, tapi senyumlah wahai manusia, tuhan menguji tanda dia mnyyangi mu,Bersyukurlah wahai manusia .
 

Friday, 27 July 2012

coretan aku


FOREVER YOUNG.

hello wello sello , and asalamualaiku. :)
Genaplah sudah umur ku 17thun.

Pada 17thun yg lalu, tarikh 27/07/1995 tepat pada wktu maghrib ,lahirlah seorang hamba Allah kedunia yang fana ini.seorang bayi yg berdarah merah,berbangsa bugis++cina,
dan bermula cerita hidup nya yang bercampur baur, takala sedih takala gembira ,semuanya berputar seperti roda.


and now , i am 17teen, yeah !! the number that all teen ever want it never end.
so, Thanks to Allah, sebab izinkan aku untuk masih bernafas di bumi-Nya.masih meminjamkan aku anggota tubuh yang lengkap.masih memberi peluang untuk ak terus menikmati kenikmatan dnian-nya.
dan kerana dia bagi aku peluang untuk membesar di tangan ibuku,ibuku yang penyanyang,understanding , memberikan aku pendidikan, dia la ibu dan dia jugalah ayah pada ku,i'm proud to be her daughter.she is a brave and indipndent women.and i wish i'll be a girl who hve high in  heels spirit.

well, ths year i'll facing a big test in my life. SPM , yeah, 
apa apa pun, insyaallah i'll make my mom proud of me.someday it will happen.

Thursday, 26 July 2012

Jarak.

Tiada kata yang perlu ku ungkapkan.
Jarak memisahkan kita. && kau , ku rasakan kau semakin hari semakin menjauh.


Pelbagai rintangan yang menemui ku,
Pelbagai cerita yang melalui ku,
Ada hati yang menjauh dari ku,
Ada hati yang mendekati ku,

Ku terima apa jua ketentuan mu.



Tuesday, 24 July 2012

Gelap.



Dunia.
perkataan yang nampak mudah tapi sebenarnya tak.
 ya Dunia. di mana semua benda hidup ada padanya, mahupun yang konkrit ataupun halus.

(maaf, aku tak tahu apa yang aku merepek kat atastu)


kemarin, masuk dah puasa ke4, alhamdulilah, tapi kemarin ntah kenapa penat rsanya badan, apa taknya, 
kelas sampai petang kemarin.
Sampai jak rumah rasa nak mata ni tertutup jak, tapi niat itu terbatal takala "papp" elektrik kat rumah mati. 
ArGGGGGGggggggHHHhhh.... (suara teriakan ku di hati)
Macm mana bole jadi ni? aiya. di fikiran ku berkata takpala , kejap jak ni mati, 
so aku tnggu la idup,smbil2 aku tnggu letrik hidup ak smpat mandi , buat nota sikit2.
tunggu punya tunggu, dah nak dekat dah buka puasa da.
eh? apa sal tak idup lagi ni ? (ku b'monolog )

Dan waktu berjalan, tak bisa mundur lagi, bgitulah kita . yg lepas tak mungkin akn b'ulang.
eh apa yg aku mrepek lagi ni -..- maaf.
ok , dah tepat jm 7, tpi tak idup lgi ,ok so mamak ku  dcided call tu lembaga tny2 knp dn knp.?

engatkan dah call ni trusla hidup, eh? rupanya tak juga, hue.
mahu tak mahu aku pun terpaksalah  belajar bercahayakan 3batang lilin.
dan tidur bertemankan si serangga yang bergelar nyamuk -..-

what the?? o.0

Saturday, 21 July 2012

Sahabat yang semakin jauh

sahabat.
ya, kau sahabat kami sebenarnya,
Tapi .. Kenapa kita seprti langsung tak kenal antara 1 sama lain ?
eehh sahabat, kami rindu kau , 
kami mau macam dulu ba, sama-2 semua. Tapi sekarang semua berupbah 180darja??

eh sahabat ?
kau tak rindu kami ka?
kau semakin jauh tahu ka?
semakin sombong , kami tak tahu apa salah kami, tpi kami dah minta maafkan?
tapi kenapa kau masih tak nak kawan kami?

sahabat,
mungkin kami jahat sama kau tpi sebenarnya kami sayang kau.
kau tahu tak apa yg kami perasan dgn perubahan kau?
kau dah tak mcm dulu dah, kau lain sangat.
kehadiran kau dah merosot, subjek-2 pon dah merosot,
sahabat? kau dah tak nak belajar dgn kami ka ?

sahabat ? kami tak tahu apa yg mungkin kau telah dengar , tapi percyala, kami sayang kau .
jangan rosakkan masa depan mu ya syg, klu kau mahu mnta ajar , kami ada , kami bukan la pandai sangat,tapi bolehla sikit-2.


p/s : sahabat , kami sentiasa ada bila kau perlukan kami,jangan malu-2, sebab kita kawan kan ? jangan sombong ya . =))

Friday, 20 July 2012

Coretan lama.


its time to let you go my dear sweet heart.
go and fly away , fly as far as you can.
i'm so so sorry, 

detik demi detik, berganti
hari demi hari.
Kini aku dan kau semakin hampir mencecah usia 17tahun. ops! sala, kau dah pun 17thn aku je blum =.='
aku masih teringat sewaktu pertama kali kita terserempak.
Sekolah kita. ya , disitulah bermula segalanya katamu.
Engkau pernah bercerita tentang segala usaha kau untuk cuba mengenal dan hampir pada ku.
dari pada langkah pertama kamu hingga kamu berhasil.

Aku dan kau , bermulalah cerita kita,tapi cerita kita hanyalah untuk sementara.
aku sayang kau, ia memang aku sayang kau , tapi bukan sebagai seorang kekasih.
itu sewaktu kita prtama kali kenal.maaf.
aku ingat, aku masih ingat pasal janji ku, aku tak pernah lupa.
aku tahu aku pernah cakap dengan kau yang aku akn cuba syg kau lbih lagi, 
tapi aku mungkir.aku jahat dengan kau.aku tinggalkan kau sebab lelaki lain dan aku menyesal dengan yang tersangat-sangat menyesal.

Detik demi detik berganti hari demi hari,
hari berganti dengan bulan demi bulan dan tahun pun berganti.
setahun telah berlalu,engkau telah pun lupa kan aku,
tapi aku ego, maaf,aku tak mahu kehilangan kau, aku cuba dekat dengan kau,
 dengan harapan kita boleh berkawan baik.
Tapi, harapan aku meleset sangat, kehadiran aku dalam hidup mu m'buatkan kau lagi tersiksa,
maafkan aku.aku tak pernah bermaksud untuk melukakan atau  memainkan peeasaan kau.
aku gadis yang jahat, kejam . ya. tu 2 perkataan yg seharusnya ada pada ku,
kerana telah menghancurkan semula semngat kau.

Kita sempat bersama pd thun ni, walaupun hanya seketika.
kita bahagia. dan aku rasa aku lah gadis yg bahagia sebab pernah kenal kau 
dan kau pun merasakan yang sama.

Tapi..

Oleh di sebabkan rasa dengki dan iri hati yang ada pada manusia, seorang gadis telah menyebarkan satu
cerita yang aku sendiri tidak tahu sejauh mana kebenaran itu,
satu  cerita yang keji,menghancurkan hubungan kita dan hmpir mnghncurkan hbgn ku dgn seorang kawan.
Aku bodoh kerana telah mempercayai nya.
sampai sekarang aku masih salahkan diriku.kenapa dan kenapa ???
Hati menidakkan cerita itu tapi telinga seolah-olah ingin mempercayai cerita busuk itu.
aku ambil keputusa utk tidak mengambil endah pasal tu, tapi hakikatnya aku hadirkan rasa benci pada kau.
aku pernah bersumpah aku tak mahu pernah kenal dengan kau. 
Tapi aku silap, aku silap besar, kesungguhan mu utk  dkat smula dgn ku m'buatkan aku sedar segalany.
betapa besarnya cinta mu padaku.

kau tahu? kau tu baik, baik sangat. kau ada rupa, kau ada segalanya , senang cerita kau pujaan gadis.
kau selalu dapat gadis yang kau mahu. tapi kenapa dgn aku kau sampai begini?
aku jahat, aku tahu aku jahat.aku kejam dengan kau. maafkan aku.

Aku hargai segala p'gorbanan mu.aku tak tahu macam mana nak balas segala jasa baik kau.
aku cuma banyak susahkan kau.maafkan aku.
engkau lelaki yang baik, engkau tak sptutnya dengan aku, 
kau layak dengan gadis yang lebih baik.dan jauh lebih baik dari aku.

Aku doakan kesejahteraan hidupmu di dunia dan akhirat, dan kehidupan yang akan kau lalui pada masa akan datang nanti. Aku mungkin tak kan pernah lupakan kawan yang baik macam kau .
Ingat, SPM dah nak dekat. pejam celik dah bulan 7 sekarang.
so, i wish the best for you syg =)


  



Monday, 16 July 2012

Coretan di malam hari.




Minggu yang sibuk,

day by day, and now is July ,

July, bulan kecemasan bagi aku pelajar yang bergelar calon SPM for this year ! (OHmyGod ! )

Aku bukan la pandai sangat, tapi masih boleh la diketegorikan orang yg punya fikiran,
and now, i'm going to study and study. Yeah.

i'll trying my best, insyaallah .


Tapi sebenarnya cerita yang kat atas tu bukan la cerita sbnarnya yang aku nak share.haha.
meh sini , ni aku nak cerita, Hari  ni  aku ada join 'instek race' yang di anjurkan oleh kelab sains dan math,
and setiap kumpulan ada tiga orang ahli, so aku , si Jasri dan si Em one group,( ok ya, memang aku sak sendiri perempuan dlm group tu. arghh.)   Tapi sbenarnya aku ok la juak , sebab klu b'group dgn lelaki ni memang tak bnyak mulut, haha , kita orang ok la , satu kepala semua sebab kita org pon 1 kursus, so okla,

walaupun kita orang tak  dapat no-5 jak, tapi kita orang ok. yang penting we ENJOY ! aku bukan la orang yang aktif besukan , so aku tak la kuat sangat lari, tapi dah bila b'group dgn llki ni, tpksa la aku nak kejar-2 drg dri blkg, apa tak nya aku b'group dgn llki, tak ka susa nak kejar, kejar? ya kejar, nama juga "instek race" so fahamilah maksudnya ye,

Apa apa pon, aku suka dorang dua tu, haha, apa tak nya , apa-apa pon drg dhulukan aku dulu, haha, tahu la , aku sda lah sendiri perempuan, kenak-2 lagi aku yang kecik molek ni, hue, hahaha .

Penat tapi berbaloi sangat, at least aku dapat  sesuatu yang baru hari ni.
okla, malam ni aku ada kenduri lagi, yeah ! makan makan , mama ku masak ayam lemon my fav ! so bubye .
see ya ! :D